Blog

Kuntoutus on keskeinen osa monen ihmisen elämää, joka auttaa heitä palaamaan toimintakykyiseksi sairauden, vamman tai muun toimintarajoitteen jälkeen. Kuntoutus ei ole pelkästään yksilön itsenäinen prosessi, vaan sen onnistuminen vaatii laajempaa yhteisön tukea. Yhteisön rooli kuntoutuksessa on merkittävä, ja sen vaikutus ulottuu lähiomaisista aina kunnallisiin ja alueellisiin palveluihin saakka.

Hyvinvointialueiden ja kuntien rooli

Hyvinvointialueet ja kunnat ovat avainasemassa kuntoutuspalveluiden järjestämisessä ja tarjoamisessa. He varmistavat, että kuntoutujilla on pääsy laadukkaisiin terveydenhuollon palveluihin, mukaan lukien fysioterapia. Monelle kuntoutujalle erityisesti kuntoutuksen alkuvaiheessa paikallinen terveydenhuolto tarjoaa ensimmäiset askeleet kohti parempaa toimintakykyä.

Esimerkiksi fysioterapeutit ovat tärkeä osa kuntoutustiimiä. He tarjoavat yksilöllisesti suunniteltuja harjoitteita ja hoitoja, joiden avulla kuntoutuja voi saavuttaa mahdollisimman hyvän liikkuvuuden, kivunhallinnan ja toimintakyvyn. Fysioterapian avulla voidaan tukea myös pitkäaikaissairauksista kärsiviä ihmisiä ylläpitämään itsenäisyyttään ja elämänlaatuaan.

Yhdistykset ja läheiset

Kuntoutuksen onnistumisessa yhdistysten ja lähiyhteisöjen tuki on usein korvaamatonta. Monet paikalliset yhdistykset tarjoavat vertaistukea ja vapaaehtoistoimintaa, joka auttaa kuntoutujaa saamaan arjen rytmistä kiinni ja tuntemaan itsensä osaksi yhteisöä. Esimerkiksi eläkeläisjärjestöt ja veteraaniyhdistykset tarjoavat aktiivista toimintaa, joka kannustaa liikkumaan ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnista.

Läheisten ja perheen tuki on yhtä lailla keskeistä. Kuntoutus ei pääty ammattilaisten vastaanotolle, vaan jatkuu päivittäin kotona. Läheiset voivat auttaa kuntoutujaa harjoitteiden toteuttamisessa, arjen askareissa ja sosiaalisen elämän ylläpitämisessä. Tämä jatkuva tuki ja kannustus vahvistavat motivaatiota ja auttavat kuntoutujaa saavuttamaan pitkäaikaisia tuloksia.

Fysioterapeutit yhteisön tukena

Fysioterapeutit eivät vain tarjoa yksilöllisiä hoitoja ja harjoitteita, vaan he myös toimivat aktiivisesti osana kuntoutujan arkea ja yhteisöä. Monille ikääntyneille tai toimintakyvyltään rajoittuneille henkilöille fysioterapeutin käynti voi olla päivän tärkeä kohtaaminen, joka tarjoaa sekä fyysistä apua että sosiaalista vuorovaikutusta. Fysioterapeutit ovat myös usein yhteydessä kuntoutujan lähipiiriin ja voivat opastaa läheisiä siinä, kuinka parhaiten tukea kuntoutusprosessia.

Lisäksi fysioterapian rooli ennaltaehkäisevässä toiminnassa on kasvanut. Fysioterapeutit auttavat kuntia ja yhdistyksiä suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia liikunta- ja hyvinvointiohjelmia, joilla tuetaan kuntoutujien, mutta myös laajemman väestön, terveyttä ja hyvinvointia.

Yhteisön Vahvuus Kuntoutuksessa

Kuntoutus on monelle elämän mullistava prosessi, joka voi tuntua vaikealta ja pitkäkestoiselta. Yhteisön tuki, oli se sitten ammattilaisista, läheisistä, yhdistyksistä tai kunnallisista palveluista, on se voima, joka auttaa kuntoutujaa jatkamaan eteenpäin. On tärkeää muistaa, että kuntoutus ei ole yksilön yksin suoritettava matka, vaan se on yhteinen ponnistus, jossa jokainen osa yhteisöä voi vaikuttaa positiivisesti kuntoutujan elämään.

PN-Fysio – Yksilöllistä fysioterapiaa koti- ja vesiterapiakäynneillä

PN-Fysio tarjoaa korkealaatuista fysioterapiaa koti- ja vesiterapiakäynteinä Jämsän, Kuhmoisten ja Padasjoen alueilla. Erityisesti neurologinen, geriatrisen ja tuki- ja liikuntaelimistön kuntoutus ovat palveluidemme ydinosaamista. Fysioterapiapalvelumme räätälöidään jokaisen asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan, ja kuntoutus tapahtuu aina tiiviissä yhteistyössä asiakkaan ja hänen lähipiirinsä kanssa.

Meille on tärkeää, että asiakkaat saavat kuntoutuksen, joka tukee heidän itsenäisyyttään ja parantaa elämänlaatua pitkäaikaisesti. Palvelemme asiakkaita KELA, vakuutusyhtiöiden, eläkerahastojen ja valtion toimistojen kautta tulevissa kuntoutustarpeissa. Jos etsit yksilöllistä ja asiantuntevaa kuntoutusta, ota yhteyttä PN-Fysioon – olemme täällä auttamassa sinua matkallasi kohti parempaa toimintakykyä.

Kuva DALL-E

Ylivirittynyt Hermosto: Oireet ja Keinoja Rauhoittumiseen

Oletko koskaan kokenut, että hermostosi käy jatkuvilla kierroksilla, vaikka yrität rentoutua? Ylivirittynyt hermosto voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten univaikeuksia, ärtyneisyyttä, keskittymisongelmia ja sydämentykytystä. Tämä tila johtuu siitä, että sympaattinen hermosto on jatkuvasti aktivoitunut – usein stressin tai kiireisen elämäntilanteen vuoksi. Tässä blogitekstissä kerron, miten tunnistat ylivirittyneen hermoston oireet ja millä keinoilla voit rauhoittaa sitä.

Ylivirittyneen Hermoston Oireet

Hermoston ylivireystila vaikuttaa sekä fyysisesti että henkisesti. Oireisiin voi kuulua esimerkiksi:

  • Sydämentykytys ja korkea syke
  • Univaikeudet tai herääminen kesken yön
  • Ahdistuksen tunne ja levottomuus
  • Keskittymisvaikeudet
  • Lihasjännitys tai päänsärky
  • Ärtyneisyys ja lyhyt pinna

Jos tunnistat näitä oireita itsessäsi, hermostosi voi olla ylivirittynyt. Onneksi siihen on monia keinoja, joiden avulla voit rauhoittaa kehoasi ja mieltäsi.

Kuinka Rauhoittaa Ylivirittynyt Hermosto?

Rauhoittuminen vaatii tietoisia toimia, jotka aktivoivat parasympaattista hermostoa, eli kehon ”rauhoittumisjärjestelmää”. Näitä keinoja voit käyttää sekä ennaltaehkäisevästi että akuuteissa tilanteissa:

  1. Syvähengitys: Yksinkertainen mutta tehokas tapa aktivoida parasympaattista hermostoa. Kokeile esimerkiksi 4-7-8-hengitystekniikkaa – hengitä sisään neljän sekunnin ajan, pidätä seitsemän sekuntia ja hengitä ulos kahdeksan sekunnin ajan.
  2. Rentoutusharjoitukset: Progressiivinen lihasrentoutus tai kehomeditaatio auttaa purkamaan lihasjännitystä ja rauhoittamaan hermostoa.
  3. Mindfulness ja meditaatio: Säännöllinen mindfulness-harjoittelu voi auttaa mieltä ja kehoa palaamaan rauhalliseen tilaan, vaikka ympärillä olisi stressaavia tekijöitä.
  4. Luonto ja liikunta: Luonnossa oleilu ja kevyet liikuntamuodot, kuten kävely, voivat tasapainottaa hermoston toimintaa ja laskea stressitasoja.
  5. Riittävä uni ja lepo: Hermosto tarvitsee palautumista. Pyri pitämään kiinni säännöllisistä nukkumaanmenoajoista ja pyhitä aikaa levolle.
  6. Terveellinen ruokavalio: Hermoston hyvinvointi lähtee myös siitä, mitä syöt. Muista riittävä nesteen saanti ja hermoston toimintaa tukevat vitamiinit, kuten B-vitamiinit.

Miksi Ylivirittynyt Hermosto Kannattaa Rauhoittaa?

Ylivirittyneen hermoston rauhoittaminen ei paranna vain oloa hetkellisesti – se tukee myös pitkäaikaista terveyttä. Pitkään jatkunut ylivireystila voi johtaa krooniseen stressiin, joka altistaa monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille. Säännöllisillä rauhoittumiskeinoilla pidät huolta kehosi ja mielesi tasapainosta.

Ylivirittyneen Hermoston Hoito Jämsän, Kuhmoisten ja Padasjoen Alueella

Jos tunnet tarvitsevasi apua ylivirittyneen hermoston kanssa, PN-Fysio tarjoaa fysioterapiaa, joka keskittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hoidan muun muassa neurologisia ja geriatrisia ongelmia, mutta myös stressin aiheuttamien oireiden lievitystä. Toimin Jämsässä, Kuhmoisissa ja Padasjoella, ja teen myös kotikäyntejä.

Ota yhteyttä ja aloitetaan yhdessä matka kohti rauhallisempaa ja tasapainoisempaa elämää!

PN-Fysio Fysioterapiaa lähellä sinua – Jämsä, Kuhmoinen, Padasjoki
www.pnfysio.fi

#YlivirittynytHermosto #Stressinhallinta #Fysioterapia #PNFysio #Jämsä #Kuhmoinen #Padasjoki #Hyvinvointi #Rentoutuminen #HermostonRauhoittaminen

Stressinhallinta
Ylivirittynyt hermosto

Onko läheiselläsi haasteita liikkumisessa aivoinfarktin, Parkinsonin tai Alzheimerin vuoksi? PN-Fysio tarjoaa asiantuntevaa fysioterapiaa, joka auttaa ylläpitämään ja parantamaan liikuntakykyä.

Tarjoamme henkilökohtaista hoitoa Padasjoen, Kuhmoisten ja Jämsän alueilla – siellä, missä läheisesi eniten sitä tarvitsee. Hoidon tavoitteena on parantaa elämänlaatua, lisätä liikkuvuutta ja auttaa elämään itsenäisesti mahdollisimman pitkään.

💪 Asiantunteva fysioterapia – Yksilölliset hoitosuunnitelmat ❤️ Läheisten tuki – Yhteistyössä puolison tai perheen kanssa 🏡 Kotikäynnit – Terapia suoraan kotona tai hoivakodissa

Huolehdi rakkaistasi – me huolehdimme heidän liikuntakyvystään.

📞 Ota yhteyttä 044 9801 732 📧 petri@pn-fysio.fi

Kuva Fotomimmit

Olen aina viettänyt terveelistä ja liikunnallista elämään, viime aikoina on ollut mielessä kuitenkin kestävyyskunnon ja maksimaalisen hapenottokyvyn parantaminen, koska tällä saralla on parantamisen varaa. Lisäksi harrastukset ovat ohjanneet eräilyn ja luontokuvauksen suuntaa, eikä ole haittaa, jos erämaareissuilla kestävyyskunto on kohdillaan. Päätin tänään aloittaa Garminin/Jeff Galloway 21 viikon kestävyysharjoittelun ja kuinka olla ystäväni Antti osasi lukea ajatuksia ja alkoi yllyttämään yllytyshullua Nijmegen 2023 sotilasmarssille heinäkuussa -23. Marssi kestää 4 päivää ja jokaisena päivänä taivalletaan maraton eli 4 x noin 40km tai enemmän. Näillä näkymin otan haasteen vastaa, mutta pitänee kuitenkin jutustella asiasta työpaikkalla, kun marssi sijoittuu kesälomakaudelle. Tosin olen aika itsepäinen päätöksiä tehdessä ja työkuviot hakevat tällä hetkellä paikkaansa. Muutoksia todennäköisesti tulee, koska olen nyt 50% ammatinharjoittaja ja 50% palkallinen. Kahta työtä on välillä vaikea sovittaa yhteen ja lisänä vielä opiskelut. Kun on liikaa hommia, niin lopputuloksena on stressi ja vaatimattomat tulokset. Eniveis hakemus marssille on kuitenkin jo täytetty valmiiksi 😉

Jos ja kun teen päätöksen osallistumisesta, niin aloitin tässä jo varmuudeksi blogin.

Kestävyystavoitteet joka tapauksessa heinäkuulle ja tänään tehty Gallowayn ensimmäinen harjoitus eli vertailujuoksu, joka laittoin puuskuttamaan eli oikeilla jäljillä ollaan tuon kestyvyyskunnon parantamisen suhteen. Lisäksi aion käydä salilla, kamppailemassa ja reppuretkillä sekä nukkua ja syödä hyvin. Mukava kevät ja kesä siis tulossa. Paljon ahertamista sen eteen, että heinäkuussa jalat ovat turvoksissa ja rakkuloilla.

Tästä se lähtee
2 helmi, 2023 | Petri | No Comments

ChatGPT

Testasin tekoälyä kysymälläm mitä fysioterapeutti tekee?

”Fysioterapeutti on terapeutti, joka auttaa sinua parantamaan fyysisiä toimintoja ja lievittämään kipua. He suorittavat tutkimuksia, diagnooseja ja hoitovat hoitosuunnitelmia, joihin sisältyy harjoituksia, terapia ja manipulaatioita. Tavoitteena on parantaa ihmisten terveyttä, liikkuvuutta ja toimintakykyä.”

Vuosi 2022 on takana ja uudet huikeat haasteet ovat edessä. Paljon on ajatuksia, tavoitteita ja haaveita mielessä. Saa nähdä mitä kaikkea sitä saadaan aikaan. Vuoden ensimmäinen päivä alkoi minulla ensiaputaitojen kertauksella, kun oli aika päivittää EA1 seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Pitkälti tuttuja asioita, mutta kertaus on opintojen äiti. Suoritin tällä kertaa EA1-kurssin verkko-opintona, koska lähikoulutukset eivät sopineet millään kalenteriin. Verkkokurssi toimi https://www.uskallaauttaa.fi/ kautta erittäin hyvin. Suosittelen lämpimästi, mutta jos et ole aikaisemmin harjoitellut käytännön asioita esim. elvytystä, niin lähikoulutus on paras vaihtoehto. Fysioterapeutin ammatti on ikuista itsensä kehittämistä ja viikolla 2-23 alkaa yksi tulevan vuoden haasteista neurologisen kuntoutuksen erikoistumisopinnot.

Menestystä ja terveyttä vuodelle 2023!

t. Petri

FysiOulu Fysioterapia on nyt PN-FYSIO. Toiminimen muutos johtuu uusista toimintakunnista, jotka ovat Oulun lisäksi Jämsä ja Kuhmoinen. Kuhmoisiin on tulossa syksyn 2022 aikana vastaanotto ja Jämsässä teen vain koti- ja hoitopaikkakäyntejä sekä allasterapiaa.